Два филма за Джон Ленън

Два филма за Джон Ленън

Sharing is caring!

Отдавна се канех да гледам филмът Chapter 27 , в който се разказва за убиеца на Ленън през 1980 година. Имаше коментари, че филмът опитвал да изкара от убиеца светец и да го оневини или омилостиви по някакъв начин. Това ме спря, но днес го гледах. Преди него намерих един филм от тази година – The Lennon Report , който пък разказва за часовете след убийството и за лекарите, които са се борили за живота му. Във втория филм има и интервю в края с реалните лица от събитията тогава.

Интересно е, когато се изгледат и двата филма един след друг, превръща се в една сглобена история през погледите на различни режисьори.
Това, което ми направи впечатление е, че в Chapter 27 се спомена сградата, в която Джон е живял с жена си Йоко Оно. Оказа се, че в тази сграда е сниман филмът “Бебето на Розмари” – филм на ужасите от миналия век. Чела към книгата като ученичка и ми направи много силно впечатление. Филмът не чак толкова. Та да се върна на сградата. Жената на режисьора на “Бебето на Розмари” е била убита бременна от членове на семейство Менсън (известни със сатанистките си пристрастия). А Джон и Йоко са живели именно в този апартамент, в който е сниман филма. Връзката с Джон Ленън е описана много коректно в ето тази статия – Клик .

Сега ми предстои още един филм за Джон – The killing of John Lennon.