Диастаза, упражнения и хранене

Диастаза, упражнения и хранене

Sharing is caring!

Днес бях на семинар в Happy Mums. Темата беше “Здраво тяло – здрав корем!”или Как ефективно да възстановим коремните мускули след раждането?”. За моя радост не бяхме много хора, нямаше да има адекватно отношение. Бяхме шест жени. Треньорките и водещите на семинара са жените от Fit baby Hot mama. Аз останах много доволна от лекцията, която продължи три часа. Включваше теоретична част, упражнения, обяснения при всяко упражнение, също и ни поговориха за правилен хранителен режим.
Теорията основно се състоеше от обяснения за това колко от нас стоят, ходят, движат се неправилно и момичетата ни показаха как трябва да изглежда една хармонична стойка и колко болка може да ти причини неправилната такава – демонстрираха ни упражнения за разтягане, които бяха достатъчни, за да ме убедят, че има доста неща, на които ежеминутно човек трябва да обръща внимание. Най-важното да не занемарява тялото си, а да го приеме за една завършена система, за която трябва да се грижи правилно. Упражненията бяха обяснени много добре, имаше достатъчно лично отношение, за разлика от други подобни срещи, които съм посещавала. Личеше си, че разбират структурата на тялото и могат да усетят неизправностите и при присъстващите.
Интересна част се оказа темата за храненето. Тъй като нашата семейна 90-дневна диета претърпя пълен провал, бях се отказала да чета известно време за режими и диети. Наясно съм, че не диетата, а цялостната промяна на начина на хранене е това, което носи успех за поддържане на здраво и хармонично тяло. Момичетата разказаха за високомазнинната, нисковъглехидратна диета. Бях чела за нея. Не можех да я възприема първоначално. Все още не мога. Включва голям процент мазнини, малко белтъчини и много малко въглехидрати. Идеята е да се използват мазнините, които се поемат, като гориво за тялото, а не въглехидратите. Количеството също е от значение. Разрових се и прочетох, че хората които се хранят по този начин, по-рядко изпитват зверския глад, който въглехидратите предизвикват в тялото. Мисля да пробвам да си сменя режима. Ще споделя за това. Момичетата обещаха да ни пратят мейл с упражненията, които правихме днес, също и примерно меню.
Това, което ме притесни, е че аз бях най-проблемна в групата. Оказа се, че е възможно да имам пъпна херния, но трябва да се консултирам с хирург. Едната треньорка ме посъветва да не си правя операция, а да опитам с упражненията няколко месеца и да поискам и второ мнение от лекар. Надявам се да е само диастазата. В интернет е пълно със статии как всяка херния се отстранява единствено оперативно.
Няколкото забранени неща, които изброиха за прибирането на диастазата са – алкохол, кофеин, сладко и цигари. Липса на движение, но това е по подразбиране.
Препоръчителните са – приема на колаген, храненето често и по малко, правилната стойка на цялото тяло, движението.
Семинарът ми беше изключително полезен. Почти винаги е по-мотивиращо, когато ти кажат нещо лично, отколкото просто да четеш в интернет.