Досадни ли са съседите ви?

Досадни ли са съседите ви?

Sharing is caring!

Всеки втори човек живее в блок, било то на 3, 4 или 15 етажа. Това довежда до неизбежното съжителство с още поне 3 съседни апартамента – отляво, отдясно, отгоре и отдолу. Почти сигурно е, че поне от едно място ще звучи чалга или ще чувате как малко дете търкаля детските си играчки или как съседите ви правят секс. Досадно нали?

Дебати, спорове, караници и стигане дори до съд се обсъждат ежедневно в предавания, които гледат предимно нашите баби и дядовци. Как да се отървем от безкрайното натрапливо звучене на ориенталски ритми късно вечер или от звука от гумени топчета рано сутрин?

По закон вдигането на неприятен и пречещ шум след 22 часа се смята за недопустимо и винаги може да се обадите на полицията, за да предупреди съседите ви. При повторно обаждане получават глоба, а третия път ще им излезе дори по-солено. Хубаво е вие да сте съвестни и да не правите абсолютно същото на останалите, с което те ви дразнят. Иначе казано – не си отмъщавайте като усилвате още повече музиката от тях и не вдигайте скандали пред очите и ушите на всички. Ако поддържате добри съседски отношения, всичко би трябвало да е нормално, особено ако става дума за съседство със семейства, а не с разюздани студенти, които си организират партита по всякакви възможни причини. Дългогодишното съжителство в един блок, вход, предполага и поддържането на ниво на общуването. Малко любезност, добро утро и добър вечер ще ви свършат чудеса, когато ви се наложи да почукате на вратата на съседа и да го помолите да намали музиката или да накара децата си да са по-тихи. От своя страна и вие може да направите малък жест, като предупредите ден-два за евентуални ваши планове, които включват гости, парти и шум над нормата. Ако искате да се съобразяват с вашето желание за спокойствие, трябва да умеете да отвръщате със същото.

Хора, които много са си патили от недобросъвестни съседи, са споделяли във форуми, че са си правили шумоизолации на апартамента след дълги разправии и неразбирателство. Но дори и това не е помогнало. Пожелавам на всеки от вас да попадне на добри хора и да му бъдат спестени децибелите. Който пък има късметът и желанието, дано намери своето уединено, тихо и прекрасно място в бялата спретната къщурка. Успех!