Еволюцията на една леха

Еволюцията на една леха

Sharing is caring!

За последно писах ревю на филм преди около месец и някак си думите не ми стигаха или просто не се чувствах достатъчно вдъхновена вече да описвам сюжети. За сметка на това имам възможността да помагам и да работя в една необитаема градина. Историята е като сбъдната приказка – къща, в която не е живяно години наред, но по-хубавото – градина, която не е обработвана от доста отдавна. Това си има своите негативи, като повет, който е пуснал корени и клони навсякъде; саморасли дървета, които биха били трудни за изкореняване, трудна за обработване почва, обрасла с трева. Хубавото е, че целият двор е много разнообразен – има места с много сянка, има и такива, огрени от слънцето, край оградата има естествен жив плет, от време на време се откриват плодни дръвчета, за които никой не подозира.
От близо година исках да си имам градинка, в която никой няма да ходи след мен и да ми казва как да правя това или онова. Тъй като за момента е важно да се обособят места за обработване и в последствие сеене, започнах да се интересувам от лехи. В youtube има много информация за високи лехи, мулчирани лехи, мързеливи лехи. Много ми харесва идеята за настилане на картон върху изкопана земя – така се спират плевелите.

Това е пример, но аз направих нещо малко по-различно. Всъщност моите лехи не са от най-естетично изглеждащите, но като за първи път искам да видя какви ще са резултатите.
Започнах с махането на тревата

След това обградих със стари кашони, от които се постарах да махна тиксото

Последва слама, за да запазва влагата, за да не изсъхва почвата и за да предпази от появата на нови плевели. Освен сламата, насипах и малко от изкопаната трева, а след това намокрих всичко. Не много обилно, но достатъчно, за да не се разхвърчи.

 

След това си направих още две лехи, които изглеждат по подобен начин.
Имаше и още една леха, която за разлика от трите нови днес, беше изкопана прилежно и мулчирана с дебел слой слама. Тази слама обаче днес разпределих на новите лехи.


Днес, когато махнах сламата, изкопах три редчета, в които насях репички и спанак. Оформих ги малко, за да си личи къде са.

В крайна сметка си имам вече пет лехи. В две от тях съм сяла. В едната днес репички и спанак, в другата лалета.
Останалите три ще трябва да изкопая с лопата. Мисля едната да не бутам до пролетта и може би да сипвам компост върху нея. 🙂
И завършвам с един хубав изгрев