За идеите около нас

За идеите около нас

Sharing is caring!

С всяка изминала година от живота ми пред мен се разкриват все по-нови и по свой начин вълнуващи факти, а интернет е посредникът, чрез който достигам лесно до идеите на хората. Всяка идея заслужава своето място някъде, лошото е само, че в днешно време е необходимо да се конкурираш с големи имена, да се бориш за челна позиция, да се стараеш да бъдеш забелязан с оригиналност и креативизъм. Това се постига най-вече като отделиш нужното време и внимание на заниманието си.

Преди ден приятелят ми – програмист със зараждаща се идея да стане game developer – ми препоръча да изгледам един филм. Филмът се нарича Indie Games, а историята разказва за четирима програмисти, които съвсем сами, без да се опират на компания, създават собствени игри, базирани на собствени идеи, със собствени средства. Проследява се зараждането на самата идея, осъществяването й и накрая резултатът, а именно – дали играта ще срещне добър отзвук сред публиката. Филмът представя идеята за това, че са нужни години и усилен труд, за да осъществиш дадена идея  напълно сам или разчитайки на много близък човек. И разбира се, показва, че е нормално човек да се отчайва или разочарова по време на самия процес, но това, което винаги ще го мотивира е онази крайна цел, която да го направи щастлив, удовлетворен и готов за още успехи.

Идеите са навсякъде около нас – в хората, рекламите, книгите и списанията, в интернет. Прекрасна идея може да ви хрумне дори когато стоите на пейка в парка. Важното е да имате желание и време, за да опитате. Всяка грешка е опит, колкото повече опит имате, толкова повече възможности се отварят пред вас.

Светът се развива главоломно бързо. Докато преди 10 години изпитвахме гордост ако притежаваме нов модел мобилен телефон, то днес има толкова много и различни по функционалност устройства като таблети, айфони, айпади, джипиес системи и всякакви умни устройства, та чак главата да те заболи. Честно казано аз дори и не се старая да съм в крак с новите технологии, защото остаряват с всеки изминал месец. Именно тези технологии, както и глобализацията, нарастващото население, изоставащите страни от Третия свят и т.нат. налагат рационализираното използване на природни ресурси и в същото време поддържането на стандарт на живот, необвързан с лишения. Това налага както иновативни методи и технологии, които да прилагаме в ежедневието си, така и едно ново духовно израстване. Затова и тук ще ви предложа още един чудесен сайт, предполагам вече е достатъчно известен и все пак заслужава вниманието на непросветените в тайните му. Това е именно www.ted.com . Може би сайтът с най-мотивиращи видеа, който е създаван някога – тук известни с идеите си хора имат любезността и желанието да ги покажат пред целия свят и то безплатно. Приятно гледане 🙂