За смехът

За смехът

Sharing is caring!

Какво е смехът? Когато учих психология в университета трябваше да пиша реферат за смеха  и какъв е механизма му. След като прочетох оттук-оттам информация, мога да обобщя тук какво си спомням. А именно, че смехът се предизвиква от забавна случка, ситуация, разказана, прочетена или човекът да е участник в нея и най-важното – тя противоречи на Свръх-аз-а (нормите на поведение, табутата) и дава свободата на импулсите на безсъзнателното (То). Или иначе казано – отприщва това, което социалните норми не ни позволяват да изразим свободно. Затова и именно вицовете със сексуален подтекст предизвикват много смях.

Смехът е реакция на “Ха, това е всеизвестно, но никой не смее да го изрече на глас, освен в непринудена обстановка”. Смеенето предизвиква отделяне на ендорфин, хормона на радостта и удоволствието (същия ефект има и истинския шоколад, затова и има толкова пристрастени към сладкото изкушение).

Човек търси забавното, скритото от обществения строг поглед и когато го намери освобождава задръжките си и оставя тихия или гръмкия смях да започне с леко кикотене, след това да продължи със гласно изразяване и накрая да завърши с държане на корема, превит от смях. Тези малки моменти правят всеки ден по-усмихнат и позитивен, човек разбира, че няма смисъл да се притеснява от собствената си природа и да се подчинява на задръжките си. Разбира се, крайностите никога не са приятни и ако някой прекалява със солените истории, няма да бъде възприет правилно и дори може да бъде вербуван за грубиян. За безчувствени и скучни или ограничени пък се смятат онези личности, които, притиснати от силния си Свръхаз, не позволяват на себе си да се засмеят на по-пиперлива история и дори възнегодуват или притеснено се изчервяват. Но.. за всеки влак си има пътници и затова има различни начини на забавление.

Аз лично обожавам да слушам вицове и то от добър разказвач. Ежедневно си поднасям дозата смях с радиоводещи и от интернет. Трудно е да попаднеш на нови истории, защото с времето смисъла на всяка се преповтаря с друга стара история. За моя радост има и такива “работни” умове, които с въображението си измислят такива бисери, че след това с дни да имам материал за разказване на приятели. Да, много е приятно да разсмееш някого с виц, история, които си чул наскоро. Опитайте. Ето и два вица, на които вярвам, ще се посмеете искрено:
Почерпен Дядо Коледа се обръща към
Снежанка :
– Снежанооooo…… Искаш ли да те накарам да
кажеш “Хо-хо-хо” на обратно..?
——
Трима приятели седят в кръчмата и спорят кой има по -силна памет:
– Аз си спомням първия учебен ден.
– Аз пък си спомням първия ми ден в детската градина.
– А аз си спомням абитуриентския бал на родителите ми – тръгнах с татко, а се върнах с мама.