За хората около нас

За хората около нас

Sharing is caring!

Един отминал работен ден.
Забелязали ли сте как денят ви преминава бързо и леко, ако се съсредоточите върху задачите си, ако сте отдадени на работата си и сте обградени от добър екип или просто имате прекрасни колеги, готови да ви помогнат на работното място, след това да ви почерпят с кафе, докато водите приятен разговор.
А пълната противоположност на това е ден, който минава бавно и отегчително, работата ви натоварва, изпилява нервите ви до краен предел, почти няма към кого да се обърнете за съвет или помощ, а компанията в промеждутъците за почивка не ви носи положителни емоции, нито ви помага да се разтоварите.
Къде е проблемът?
На първо място работното ви място и длъжността, която заемате. Не всеки може да упражнява желаната от него професия. Важи за поне 80% от хората, по мои лични наблюдения. Това обаче не е оправдание да не вършите работата си със старание и отдаденост. Все пак ако ви се струва толкова неприятна, не би трябвало да я работите (изключвайки случаите, при които е от жизненоважна необходимост). Второто по важност, което искам да спомена, е обстановката на работното ви място или самото то – било то работа на стол, зад бюро, в движение по цял ден и тъй нататък. Понеже моята длъжност предполага работа на бюро, мога да ви дам малки съвети как да го направите по-приветливо. Винаги поддържайте чисто около себе си. Един слой прах върху клавиатурата не говори добре за хигиената ви, нито е естетически приятно както за вас, така и за околните, всичките ви документи, вещи, телефони, папки, да са натрупани на купчинки в неопределена форма. Старайте се да поддържате подредено, повярвайте ми, така много по-лесно ще намирате това, което ви е необходимо и ще се чувствате по-добре. Също така работата ви ще върви по-гладко и бързо. Предполагам не всички предпочитат редовата подредба и строгото категоризиране на гореизброените предмети, които могат да накарат в разхвърлян вид работното ви място да изглежда по-скоро като предмети за изхвърляне. Два пъти седмично може да почиствате масата, бюрото с хартиена кърпа и някакъв евтин препарат (нека не бъдем прекалено претенциозни – аз успявам да изчистя с хартия и препарат за стъкло дървеното си бюро, действа!). Дръжте до себе си и малко шише с вода, за да не ви се налага да се разхождате до диспенсера или мивката, когато ожаднеете. Това обаче не изключва кратките почивки, които може да си правите на 1 или 2 часа максимум. Неприятно е да се схващаш от стоене и винаги е полезно да подишаш чист въздух.

Толкова за средата, в която работите, в тесен смисъл. Да поговорим по-всеобхватно, а именно за колегите ви