Имаме ли пари за коледни подаръци?

Имаме ли пари за коледни подаръци?

Sharing is caring!

Определено мога да отговоря “не”. Ако пожелая да купя подаръци на всичките си приятели, ще трябва да взема малки и ненужни сувенири, които да събират прах на някой рафт или още по-лошо в някой шкаф.

Каква е символиката на подаръка в своята същност? Това е не просто да зарадваш някого, като му купиш вещ от магазина. Подаръкът е специален жест на признателност, който би бил специален, ако е индивидуално насочен. Да речем, че някой ваш приятел обича да чете книги – естествено, че ще се зарадва на най-новото заглавие на любимия си автор, ако още не си го е взел. Но все си мисля, че ако на всеки можех да подаря книга, щеше да бъде прекалено лесно.

Най-неестественото нещо, което всеки от вас може да направи и действително прави, е да вземе подарък само защото е свикнал и израснал с убеждението, че Коледа не минава без подаръци. Всъщност е погрешно да се мисли така. В днешните трудни времена, когато хората едва намират да отделят пари, за да излязат навън веднъж-два пъти в месеца, е напълно нормално да си кажеш, че няма да успееш да подариш подаръци на всеки. Но как да излезеш от ситуацията и да не се появяваш с празни ръце или да се чувстваш гузен, че нямаш възможност. В интернет е пълно с идеи за ръчно направени подаръци – ако умееш да шиеш, плетеш, изработваш интересни нещица от приложни материали (ето един интересен сайт за целта), то тогава може да се позанимаваш и да измайсториш каквото успееш. Разбира се, ако нямаш време, материали или не си сръчен с ръцете, може да се постараеш в кухнята и да подариш домашни коледни сладки – мисля, че никой не би могъл да им устои. Или пък да подариш твои книги, които вече си прочел, или запазени дрехи, или дори да си организираш малък битак с приятелите си и всеки да носи ненужни вещи и да си разменяте – на който каквото му хареса.

Идеи и импровизации има навсякъде около нас. Главната идея е не просто да се опитвате да минете номер, като посетите магазин за сувенири и накупите цяла торба с ненужни дядоколедовци, снежанки и свещи. Важно е подаръкът да е искрен и да говори от себе си за благодарността, че познавате съответния човек, който ще го получи. Може дори да подарите приятната си компания, ако наистина сте с празни ръце. Покажете се в най-добрата си светлина – така, както ще събудите една голяма коледна усмивка. И най-важното, не спирайте да се забавлявате и да носите радост на приятелите си.