Как да се почувствате по-добре

Как да се почувствате по-добре

Sharing is caring!

Попадала съм и друг път на този метод. Не съм го прилагала, има известна логика, стига да успявате да разчитате на собствените си чувства и усещания, и най-вече – да можете да ги разпознавате.
Най-простият пример, с който може да се опише метода, е да затворите очи и да си представите как отхапвате парче лимон – сокът му в устата ви, киселият вкус на небцето, изтръпването на езика, сбърчената физиономия, която ще се появи на лицето ви. Сигурно е много лесно да изпитате реалните усещания, макар в действителност това да е само във въображението ви.

Воала!
Идва и моментът, в който може да приложите това за по-сериозни теми. Ако се чувствате объркани, неспокойни, какво е противоположното, на това, което искате да изпитате – дали е любов, дали е разбиране, дали е опора, истинско приятелство. След това си задайте въпроса кое е усещането, което най-много се доближава до това чувство.
Например, ако искате да се чувствате разбрани, кое усещане ви напомня за това? Може би да разговаряте с някого и той внимателно да ви слуша? Да проявява емпатия? Спомнете си и кога за последно някой наистина ви е слушал, участвал е в общуването и колко спокойни сте се чувствали в този момент, че насреща си имате човек, който наистина се интересува. Припомнете си вълната на утешение, на душевен мир, как напрежението ви се сваля, отпускате рамене, дори се усмихвате.
Ето това е упражнението. А за въображението ви няма никакви граници.
Първо е чувството, от което имате нужда, после усещането, което най-много се доближава до това чувство и накрая – кога за последно си спомняте подобно усещане.
Повторението на това действие сигурно би подействало като медитация. Нашите мисли определят съдбата ни. Колкото по-често мислите за това, толкова по-често ще се насочвате към търсене на подобни усещания, които пък от своя страна ще ви доведат до чувството, от което наистина имате нужда.
Да си призная, синеоката Teal Swan има нещо доста провокативно в погледа си, в сериозното си израчение и като цяло в мимиките си и когато я гледам, просто ми действа хипнотизиращо.