Киномания 2017

Киномания 2017

Sharing is caring!

“Киномания” е утвърден филмов фестивал, който се провежда в България още от 1987 година.
Тазгодишната програма се състои от няколко силни заглавия и ще се проведе от 16 до 30 ноември в НДК София. Оттук http://www.kinomania.bg/bg_BG/ може да се закупят билети. Реших да надникна зад завесите на филмите, за да разбера, че наистина са специално подбрани.

Loving Vincent

Първият филм, анимиран като маслена картина. Изгледах трейлъра, наистина прави силно впечатление. Героите са вплетени в нюансите на стила на Винсент Ван Гог. В създаването му са участвали 125 художника, близо 60 000 картини и цяло едно десетилетие, за да може в крайна сметка сценаристът и режисьор Дорота Кобела да създаде първият изцяло базиран на маслени картини филм. Историята разказва приключението на млад мъж, който се опитва да достави последните писма на Винсент, писани преди смъртта му, на брат му Тео. С разочарование мъжът разбира, че и Тео ван Гог е починал. Тогава започва свое собствено търсене на истината за самоубийството на художника. Среща се с различни хора, които са били близки на ван Гог и в крайна сметка осъзнава защо художникът ще остане безсмъртния постимпресионист на XIX век.

 

Matilda 

“Матилда” е филм за любовната история между последният руски цар Николай II. Той и семейството му – фамилия Романови, са екзекутирани от комунистите през 1918 година. Почти 100 години по-късно цар Николай е канонизиран от Руската църква. Кадри от филма са обявени за богохулство, защото представят голи сцени на царя. Дори премиерата му в Русия предизвиква редица дебати, недоволство и дори физически заплахи.
Филмът проследява връзката между Николай II, преди да стъпи на престола, и неговата любима полякинята балерина Матилда Кшесинская. Въпреки споровете относно морала в Русия с направата на филм, който подкопава основите на властта, като представя владетеля като подвластен на същите страсти както обикновените хора, смятам, че този филм ще е красив. Надявам се и режисьорът Алексей Учител да се е позовавал на реални факти.

Suburbicon 

По режисура на Джордж Клуни и със сценаристи братята Коен, филмът обещава (съдейки по трейлъра) да бъде отпускаща комедия. Представете си малко американско градче от средата на XX век, окосените ливади, детското колело, небрежно захвърлено на тревата, подредените в редица спретнати къщи. Целият този ред е нарушен, когато един от жителите се оказва замесен с мафията, а те от своя страна предизвикват хаос в реда. Със сигурност филмът изисква добра компания и големи пуканки.

Wonder Wheel

Историята се развива отново в средата на XX век в Америка, на фона на увеселителния парк и плажа на Кони Айлънд. Пак е замесена мафията, но този път под режисурата на Уди Алън, което обещава свеж полъх, малко романтични отклонения и може би положително настроение, примесено с меланхолия (поне аз това си представям, когато чуя Уди Алън). Във филма се преплитат историите на четиримата главни герои – бивша актриса, която работи като сервитьорка, съпругът й, който се занимава с машини от увеселителния парк, красив млад спасител на плажа (в ролята Джъстин Тимбърлейк, който е твърде сладникав, за да бъде наречен красив – но разни хора, разни идеали), и накрая млада жена, дъщеря на гангстер, която се крие от преследвачи. Трейлърът не ми направи някакво силно впечатление, като изключим, че на фона на цветните въртележки сигурно също ще има комедийни моменти и теми за размисъл от ежедневието, които не са украсени с дълбоки философски разсъждения – просто животът на обикновените хора на Америка.

Buena Vista Social Club:Adios

За всеки, който се чуди защо е това странно заглавие – всъщност това е името на музикален албум от 1997 година, когато група музиканти се събират, за да пресъздадат отново любимата си кубинска музика от 1930-1950 година. Като че ли възкръсналата музика намира милиони последователи по цял свят. Филмът, който кинолюбителите ще могат да гледат на Киномания 2017 ни среща с реалните герои от 90-те години, които са се вдъхновили да възкресят любимите си ритми. Аз лично не харесвам много тази музика, но предполагам, че емоцията и тръпката, с която създателите на този албум разказват за своето минало би могла да вдъхнови някой.

Безкрайната градина

Това е българският филм на фестивала. Режисьорът е Галин Стоев. Не търсих много информация за историята. Общо взето става дума за двама братя, които се оказват влюбени в една и съща жена – жена, която се е изолирала от света, отдавайки се на своя малък цветарски магазин, на цветята си и най-вероятно на самотата си. Трейлърът е прекрасно-поетичен, без думи, само определени сцени на фона на пиано. Изглежда обещаващ и се надявам наистина режисьорът и сценаристите да са успели да се домогнат до тези тънки нишки на самотата, които понякога дори самотните не могат да си обяснят.