Курс по фотография

Курс по фотография

Sharing is caring!

Миналият уикенд присъствах на така очаквания от мен курс по фотография за начинаещи. Курсът се проведе и през февруари и дори и тогава си бях платила да ходя, но се оказа, че няма да успея. Е, този път късметът ми се усмихна.

Първият ден отидох заредена за знания. Човекът, който ни водеше курса, се казва Пенчо Чуков. Останах приятно изненадана, че освен че обяснява добре, се държи и на ниво, не се превъзнася, не рекламира работата си по досаден начин, изглеждаше и звучеше много земно.
Разясни ни всичко, свързано с устройството на фотоапаратите, защо и как ни е необходима светлината, за какво служи блендата, каква трябва да е скоростта на снимане според ситуацията, от какъв обектив имаме нужда в зависимост от това какво искаме да снимаме. Обясни ни и за отделните допълнителни джаджи, които могат да ни бъдат верни помощници – като стативи, филтри, сенници, светкавици. Постоянно правеше снимки за пример и казваше къде какво е необходимо, за да се получи добър кадър.
На втория ден отидох с настинка и висока температура, понеже вечерта ме втресе ужасно много. Сутринта преди лекцията се надрусах с парацетамол буквално, за да мога да издържа да стоя на едно място. Говорихме за видовете снимане – портретно, пейзажно, за композициите, за времето, слънцето и обстоятелствата. Интересната част беше, че всеки носеше флашка със снимки, които сам е правел и фотографа обсъждаше кое не е наред и коя снимка се е получила добре.

Много съм доволна, понеже тези неща нямаше как да разбера ако не ми бяха обяснени и разяснени толкова подробно.