Наблюдавай и ще научиш

Наблюдавай и ще научиш

Sharing is caring!

Лео от Actualized.org от година-две ми е в полезрението. Привлекателното при него е, че видеата му са направени на черен фон – няма разсейващи цветове и звуци. Дикцията му е много добра. И най-интересното е, че докато говори, от време на време спира, усмихва се, като че ли оставя време на зрителя да осмисли казаното и след като вече го е осмислил, да си каже: “О, да, прав е, толкова е очевидно, как не съм го знаел досега”. Ето това много ми харесва – дългите паузи за просветление.
Във видеото, което съм поместила в края, Лео говори за наблюдението и как процесът на наблюдение помага да научим или да стигнем до някакъв извод.
Това се случва, когато дълго наблюдаваме нещо, някой. Говорим за дълъг период от време – час, два, ден. Влагаме усърдие, фокусираме се. Наблюдението е равносилно на осъзнаването. Какво НЕ Е наблюдението – то не е мислене, четене, слушане на лекция, гледане на видео, запаметяване на факти, извършване на действия, опити да се поправи нещо, манипулиране, опити да се разбере смисъла, трениране, промени в поведението.
Кога беше последния път, когато наблюдавахте нещо за например пет часа? Може би никога не сте го правили.
Упражнението няма да донесе мигновени резултати, нито след първото му приложение ще се почувствате окрилени. Наблюдението е вид супер-сила.
Като че ли нещо вълшебно се случва при него.
Вие спонтанно изучавате това, което наблюдавате. Ако вложите излишни очаквания да научите умението, няма да успеете. Наблюдението, както се спомена, има ефект в дългосрочен план за разбирането на реалността.
Дългото наблюдение е рядко прилаган процес, именно защото звучи твърде просто. Когато видите , че нещо е твърде просто, забелязвате, че и никой не го върши. А е рядко прилагано, защото действие, което изисква търпение, фокусиране и промяна на познатото ежедневие, няма да предизвика особен интерес.
Рядко е и защото нашата култура оценява повече знанието, мисленето и действието – не наблюдението.
Ключови елементи, които може да изследвате в живота си, са: себезалъгването, себеоправдаването, емоциите, физически обекти, природата, другите хора (но без да ги съдите), обществото, културата, идеологиите, вярата, злото.

“Има три категории хора: такива, които виждат; такива, които виждат като им се покаже; такива, които не виждат.” – Леонардо да Винчи