Облекчаване на болката в ръцете при работа с компютър

Облекчаване на болката в ръцете при работа с компютър

Sharing is caring!

Настоящият пост важи за работа с компютър, но също така и за работа, при която ръцете извършват еднотипни движения по време на работния процес. Като пример мога да дам професията на шивачките, защото са ми споделяли, че често получават болки в китките и ставите.
След търсене на различни способи за облекчаване на болката, стигнах до няколко извода, които ще обобщя.
Първото, което трябва да направим при болки в ръцете, е да потърсим причината.
Чисто механическите причини са: неправилна стойка, неправилно разположение на тялото спрямо работното място, неправилно положение на ръцете, неправилни инструменти за работа.
Болката в ръката лесно може да бъде облекчена с правилно стоене на стола – изправен гръбнак, опрян правилно на облегалката на стола. След това е нужно да помислим и за положението на китката си. В интернет открих поставка за ръка от този вид

Смятам, че удобният подлакътник на стола би свършил приблизително същата работа, но при липсата на такъв, това е една добра алтернатива. Другият вариант е ръката до лакътя да стои облегната на бюрото, за да не виси във въздуха и да се спира кръвопотока до китката и към пръстите.
Следващото, което ми попадна, е пад за мишка, с мека силиконова възглавничка за китката.

Сравнително евтин вариант – в български сайтове е около 19 лева.
Идва ред и на мишката. Има вертикални мишки, при които ръката не лежи върху мишката (при което се натоварва китката), а е облегната странично. Предполага се, че така ръката си почива повече. Не съм опитвала, но звучи интересно.
При избора на мишка също така не бива да се превъзнасяте по марки, а да видите дали приляга на големината на ръката ви. Може най-евтината мишка да се окаже най-удобната за вас.
Време е да помислите и за отстоянието на тялото ви спрямо бюрото, на което работите – имате ли нужда от по-висок стол, опира ли гърбът ви изцяло на облегалката, привеждате ли се, ако сте по-високи, сгъвате ли се в раменете. Последното може да навреди и на коремните ви мускули. Също е важно краката ви да почиват, за да не се подуват или оттичат. Често ми се случва. Може да използвате подложка за краката – така ще стоят в правилна позиция и няма да ви заболяват ако висят, или ги свивате в неестествена позиция.
Освен правилната стойка, е нужно да упражнявате мускулите си. Най-ефективното и просто нещо за цялостното здраве е движението пеш по час на ден. Навярно трудно достижимо за някои хора, но не и невъзможно. За по-специфичните упражнения може да се доверите на изброеното по-долу.
Разтягане на ръцете, по-конкретно на китките

Като начало може да започнете с разтягане и едва когато се почувствате сигурни, да добавите тежести. Така укрепвате мускулите на ръката, за да ги направите по-устойчиви на натоварване. Не забравяйте да държите ръцете си в покой след работа, което изключва използването на мобилни устройства.  Наскоро забелязах някъде из интернет пространството една много силна снимка на мъж, който се оглежда в огледалото и вижда младият си Аз, а посланието беше: “Кой ще се погрижи за здравето ти, когато си вече стар? Вероятно младият ти Аз”.

И накрая да не забравя да спомена обезболяващите. След посещение при ревматолог ми изписа много силни хапчета, които само облекчаваха болката, но не лекуваха симптома. Не ги пиех редовно, защото ми се замайваше главата от тях. По съвет на познати се спрях на загряващ крем. Намерих информация, че може да си го приготвя и сама – със семките на пресни люти чушки, смесени с какаово или кокосово масло. В едно малко магазинче си намерих крем 
Макар че пише, че е подходящ за лакти, колене, гръб и рамене, намазах ръцете си около китките и кокалчетата на пръстите. В началото не усетих нищо, затова повторих мазането след 5 минути. 20 минути по-късно започна затоплянето. Неприятното е, че след миене на ръцете като че ли студеното активира още по-силно крема. Затова е хубаво да се измият ръцете или поне пръстите, които са докосвали крема, защото е много неприятно, може би и опасно, ако се докоснете по устните например или пипате храна. От друга страна затоплящото усещане беше приятно и наистина не се усещаше обичайната болка.
Тук е ред да спомена и разликата между охлаждащите и затоплящи кремове. Студените кремове помагат за ограничаване на кръвопотока към мястото, свиват съдовете. Изполвзат се при навяхвания например, разтягане, подуване, скорошно възпаление. Топлите компреси от друга страна са подходящи за хронична болка, разтягане, навяхване. Важно е да се знае, че в зоната на гърба не е подходящо да се използват охлаждащи препарати. Също и да не се нанасят върху рани или чувствителна кожа.
Може да използвате и пристягащи елементи, като еластични бандажи, ластичен бинт, но не прекалявайте с тях, не стягайте прекалено силно. Те са по-скоро за обездвижване на ръката за известно време, докато почувствате облекчение.
Всичко изброено е препоръчително при болки в ръцете. Ако са продължителни, непоносими, пречещи на нормалното ви ежедневие, посетете лекар, за да ви направи точна диагноза и тогава се лекувайте според спецификата на проблема.