Психологически причини за хроничната болка (в гърба)

Психологически причини за хроничната болка (в гърба)

Sharing is caring!

Болката в кръста, причинена от психологически фактори, е една от най-често срещаните хронични болести, макар че рядко се диагностицира правилно. Физическото неразположение не винаги е истинската причина за болката.
Силната болка в гърба всъщност прикрива реалните психосоматични симптоми. Те се изразяват като физическо неразположение, за да могат да получат своето физическо проявление.
Хиляди хора имат от дискова херния, гръбначни изкривявания и артрит, но не всички изпитват болка. Докато други изпитват ужасяващи болки, а анатомична причина за тях липсва.
Редица организации се заемат да диагностицират правилно тези състояния на хронична болка, като застават зад позицията си, че няма клинична връзка между физическото болестно състояние и съществуването на хронични неразположения.
Тялото и умът постоянно си взаимодействат и това взаимодействие е причина както за здравето, така и за разболяването на един човек. Пренебрегването на факта, че умът може да лекува, но и да причинява болка, е съществена грешка както от страна на пациентите, така и на лекарите. Това е и един от големите провали на съвременната медицина.
Но все пак съществува и надежда, защото принципът, че умът може да лекува тялото, се използва все повече за облекчаване на хроничната болка, при автоимунните заболявания, при зависимости и при грижа за раковоболни.
Болката в кръста е напълно реална. Човек не си я измисля. За разлика от нараняване или болест, където физическото тяло е наранено и то е причина за болката, симптомите на психосоматичните състояния започват от ума.
Но болката не е в ума на човек. Физическите симптоми се проявяват в тялото. Схващането, изтръпването и слабостта съществуват. Причината за тях също не е въображаема. Но тя не е физическа, а психологическа и емоционална.
И макар изпитващият болка да твърди, че му е трудно да повярва, че това е причината, когато прекара достатъчно дълго време да лекува хроничната болка в гърба и кръста и това не даде резултат, той трябва да потърси причината другаде.
Психологическите корени на болките в гърба никога няма да бъдат излекувани от медицината, защото нейна грижа е да се грижи за анатомичните особености на пациентите, а не за психо-емоционалните процеси. Причината за неуспеха на медицината не е защото симптомите са трудни за овладяване, а защото самата диагноза по начало е грешна.
Лекарства, терапии и операции няма да помогнат за болка, причинена от психологически процеси. Това е причината толкова много пациенти да не намират лек за страданията си.
Затова се изисква и правилно диагностициране.
Умът и тялото са в неразривна връзка. В медицината е доказано, че умът може да провокира или да повлияе на почти всяка физическа болка.
Плацебо ефектът е перфектният пример.
Емоции като страх и уплаха могат да повишат кръвното налягане и да ускорят сърдечния ритъм.
Сексуалната възбуда е емоционален процес, който се изразява в редица физически реакции.
Тялото също може да повлияе на ума.
Когато човек е преживял физическа травма или е болен той се чувства тъжен, дори може да изпадне в депресия.
Зависимостта към субстанции променя физически тялото, но също влияе и на ума.
Напрежението в мускулите може да доведе до умствено претоварване.
Стресът от своя страна е причина за схващането на мускулите.
Тогава защо нашият мозък се опитва да нарани тялото ни? Това звучи глупаво. Но е факт.
Всъщност умът ни се опитва да ни защити. Дори и да изглежда нелогично, но умът използва заобиколни пътища и защитни механизми, които могат да ни причинят болка.
Човешките емоции могат да повлияят на здравето за добро или лошо. Когато човек има психологически проблеми или неразрешени конфликти и ги подтиска, започва и болката.
Няма човек, който да не подтиска някои от проблемите си.
Емоционално травмиращи събития, конфликти, загубата на любим човек, неразрешени проблеми, гняв, съжаление, чувство за вина са все психологически причини за физическата болка.

Известният физик Джон Сарно има теория, че причина за болката в гърба може да е недостигът на кислород в нервните и мускулни клетки. Това е вярно, но е също и причина за главоболието, стомашните проблеми и други. Мозъкът ни има способността да регулира количеството кислород, което постъпва в кръвта. Ние не сме запознати с този процес, защото се случва автоматично и несъзнателно.
Ако мозъкът усети, че тялото има нужда от повече кислород, той би се справил със задачата лесно и незабележимо. Този процес е толкова естествен, че едва ли е причина за болката в гърба.
Несъзнаваният ум крие в себе си много подтиснати проблеми. Те са там именно защото ако ги осъзнаем, може да не успеем да се справим с тях. Несъзнаваният ум ще направи каквото е необходимо, за да не допусне тези емоционални проблеми да излязат на дневен ред. Болката е силен и мощен инструмент на несъзнаваното за тази цел – когато мислим за нея, нямаме сили да мислим за нищо друго.
Работата с ума, осмислянето и решаването на подтиснатите проблеми са първите стъпки към облекчаването и дори може би излекуването на хроничната болка в гърба.
Доктор Джон Сарно има няколко книги за болките в гърба и кръста, изнася лекции и със сигурност е помогнал на хиляди хора, които са приели идеите му.