Трикветра или символът с три ъгъла

Трикветра или символът с три ъгъла

Sharing is caring!

Наскоро ми попадна отново видео на Лео, което беше с продължителност над час и обясняваше защо в крайна сметка е започнал да прави видеа за youtube. Говореше за странните, невъзможни в 3д света символи, които обаче изглеждат красиви, завършени, нямат начало и нямат край. Видеото е пълно с такива, много от тях съм срещала в учебници по психология или в статии.  Съпоставката, която Лео прави, е с реалността – тя се състои от едно постоянно повторение и кръговрат на живота, които не могат да бъдат отречени, обяснени напълно и за бъде предречено кога ще свършат. Вечното движение обяснява на кратко реалността.

Има препратки към книгата на Дъглас Хофстатър – “Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността”. В нея са представени символи на различни автори и разбирането за единството в главата на учения. Именно за символът на триединството се отнася и тази публикация. Нещо, което ти се набива на очи на различни места, едва ли е случайно.
Други места, на които стигнах до този символ, са в редица сериали. Като например немският сериал “Dark”, който ми направи толкова силно впечатление, че го гледах два пъти. В него се разказва за странна дупка във времето, през която героите се връщат 33 години назад. Особеното във филма беше, че за да обясни еднократното връщане, трябва то да се осъществи два пъти. Веднъж – да се върне 33 години назад, за да се съпоставят познатата реалност и миналото, но и още веднъж, за да внесе повече яснота в това минало. По-просто казано – връщането не може да е само веднъж, а два пъти, което създава ТРИ времеви интервала. Също като символа на триединството, който представлява три преплетени фигури (може да са елипси, триъгълници, кръгове, християнският кръст и още и още). В сериала, в течение на историята тази времева дупка, която предизвиква изкривяване на реалността и в която най-близкият ти приятел се превръща в твой баща, защото остава в миналото, някой се опита да я затвори. Но разбира се, успя да прекъсне само една от нейните три части и се получи друга, този път в бъдещето. Единството остана отново разделено на три. За да разберете какво говоря, може би е добра идея да хвърлите едно око на сериала, изключително объркващ като за начало, с много герои. Поради факта, че е немски, не могат да се запомнят лесно имената. Хубавото е, че историята не залита в крайности и ну акцентира точно как е създаден този парадокс, а по-скоро обръща внимание на преживяванията на героите, което лично мен ме привлече като зрител.

Друг сериал, в който отново има три времеви интервала, за да се направи опит за промяна в сегашната действителност, е “Чернобилски дневници”. Той е малко по-семпъл относно пътуването във времето, отново има пространство, където времето е изкривено. Това пространство се е получило поради радиацията в Чернобил. В “Dark” също имаше атомна станция. Има нещо гнило в АТОМА!!!

Третият сериал, за който се досетих снощи късно вечерта, е именно култовият “Twin Peaks”. Макар малко хора да могат да си обяснят изкривеното въображение на Линч и символите, които използва, една фраза се е запечатала в главата ми и мигновено я свързах с триединството и постоянното движение. Тя е: “It is happening again”. Казана в червената стая, в делюзиите на агент Купър и във виденията му. Става дума, че след определен период от време пак се случва събитие, което вече се е случвало. Също като в живота – всичко тече и всичко се променя, но в същността си всичко е едно и също. Движението никога не спира.
Оказва се, че този символ е бил използван от редица религии. В християнството олицетворява – Отец, Син и Светия дух. Келтите са го използвали като обяснение на вечния цикъл – живот, смърт, прераждане, а също и като единството на природните дадености – въздух, земя, море. Езичниците или паганистите (надявам се правилно да боравя с думите) също са вярвали в трите съставни части на света около тях – земя, небе и вода; ад, рай и земя; раждане, живот и смърт; твърди, течни и газообразни състояния. Всички те са обединени заедно и съществуват заедно.

Описах нещата хаотично, не съм се интересувала от символи досега. Съвпаденията обаче станаха твърде много и реших да им обърна внимание. Видеото на Лео обяснява някои от нещата, но може би само от неговата гледна точка. В Youtube сигурно има в пъти по-обстойни обяснения.