4 съвета за щастие от стоицизма

4 съвета за щастие от стоицизма

Sharing is caring!

Най-вероятно в полезрението ви са попадали десетки статии от рода на:
“Как да бъдем щастливи в 10 лесни стъпки”

“Съвети за позитивно мислене” и подобни.
Твърде лесно е човек да се подведе по тази страна на темата. Особено във времето на социалните мрежи и споделянето смятаме, че да публикуваме красива снимка с цитат е достатъчно, за да изглеждаме мотивирани и целенасочени в очите на другите към един по-позитивен и изпълнен с удовлетвореност живот. Самата аз съм се подвеждала. Макар да не отричам, че в трудни моменти “прекаляването” с мотивационни видеа, цитати, статии ми е помогнало доста да не затъвам, осъзнах, че не там е разковничето. Човек не става по-осъзнат само с четене – то може да предизвика инсайт, но самият му смисъл е да провокира действие. 

Покрай всички изброени неща по-горе, с които се обградих, за да премина през един труден момент от живота си, в полезрението ми отново попадна философията на стоицизма. През годините различни хора са ми говорили за стоицизъм и са хвалили метода като начин да овладявам емоциите си и да съм по-спокойна. Както всяко нещо обаче, в живота ми това е дошло точно във времето, когато сама съм се нуждаела да го открия.
Харесах си една статия и реших да обясня/преведа методите, описани в нея, които отговарят най-точно на въпроса: “Как да бъдем по-щастливи?”. В случая не са 10 начина, а само 4, но ми направиха достатъчно силно впечатление. Да започнем.

1. Задайте си въпроса: “Какво бих казала на някой, ако му се случи същото, което се случва на мен?”
Обикновен пример – пътуването до работа всяка сутрин. Ваш колега ви е взел с колата си, за да отидете заедно на работа. Трафикът е ужасен, той се изнервя, започва да повишава тон, да ругае, да натиска клаксона. Какво му казвате: “Спокойно, защо се напрягаш! Давай го по-полека.”
Какво се случва обаче на следващата сутрин, когато се наложи вие да сте шофьора? Ще ви отговоря – реагирате по абсолютно същия начин както вашия познат. Сега виждате ли къде е уловката? Когато нещо лошо или неприятно ви се случи, запитайте се какво бихте казали, ако се случи на някой друг? След като разберете отговора, направете го. Бъдете рационални. Мисля, че ще успеете да приложите този съвет, защото ще идва от самите вас и никой няма да ви го натяква или да звучи пресилено.
Ако някой от семейството ви счупи любимата ви чаша по невнимание, първата ви реакция ще е да се ядосате и да си развалите настроението (разбира се, ако имате проблеми с реакциите си към такива ситуации и не сте спокойни). Представете си следната ситуация – на гости сте на ваши познати и се случи абсолютно същото там. Какво бихте казали: “Това е просто чаша!”. Защо да не приложите този въпрос в собствената си ситуация?
Често при наблюдение на проблем, който не е наш собствен, успяваме да се дистанцираме и така реагираме доста по-рационално. Защо тогава да влагаме емоции в собствения си проблем и не го погледнем от разстояние? Защо се олицетворяваме с нещо, което не зависи от нас?

2. Приемайте нещата такива, каквито са
Случват се ситуации, в които се колебаете дали да се поддадете или да устоите на нещо, което ви привлича. Изключително трудно е да откажете. Но в крайна сметка го правите. Смисълът на този съвет е да усетите този импулс, който ще ви подтикне да направите нещо, което смятате, че не трябва и да го отхвърлите. Спрете и помислете. Не позволявайте на първоначалното силно впечатление да ви въвлече в история, за която не сте готови. Разпознавайте желанията си, преди да им се отдадете, опознайте ги, огледайте обекта/предмета на желанията си. Изучете го обективно. Друг лесен начин да направите това е да отложите момента с думите към себе си: “Може да имам това по-късно”. Така не вървите срещу себе си и желанието си, а просто си давате време. Тук важи прекрасната мисъл: “По-добре късно, отколкото никога”.
Чудесен начин да не се поддавате на изкушение, което не смятате за редно, е да го замените с друго. Обичате да похапвате сладко? В такива моменти изяжте нещо полезно. Обичате да губите ценно време (а времето е незъвръщаем ресурс) в социалните мрежи? Наложете си да почетете книга за 20 минути, за един час. С времето един вреден навик се заменя от друг. Лично съм го правила и работи. Има редица проучвания как навиците създават нови невронни връзки в мозъка. Ако правите едно и също, няма как да очаквате различни резултати.
Разбира се, никак не е достатъчно просто да премахнете лошите си навици. Това няма да ви направи по-положителни. Винаги ще идва нещо ново, което ще ви изкушава. А старото ще приемате за даденост. Как да престанете да сте роби на желанията си и да сте доволни от това, което имате?


3. Превърнете нещата, които притежавате, в удоволствие
Звучи изтъркано да бъдете благодарни за нещата, които имате и да не страдате за тези, които нямате. Стоиците са имали начин да се справят с привързаността си, а именно – да наблюдават как изгубват всички неща, които обичат. Звучи грубо и дори като наказание. Така спирате да приемате нещата за даденост. Лесен начин да приложите това правило е да се лишите от нещо – да речем любимото ви кафе. Пробвайте да не го пиете 3-4 дни, може и седмица. Когато най-сетне дойде денят, в който ще го опитате отново, ще изпитате истинско удоволствие, ароматът му ще е по-наситен, вкусът ще ви се стори по-плътен. Това е само прост пример. Лишавайте се от нещата, които ви държат “роби” на привързаността, за да ги оценявате и да не ги приемате за фон в ежедневието си.
Фокусирайте вниманието си върху настоящия момент, оценявайте положителното, което се случва в живота ви. По този начин ще умеете да се наслаждавате на благополучието си, вместо да затъвате в умозаключения защо не сте щастливи.

4. Отделяйте време вечер, за да помислите върху нещата, които са ви се случили през деня.
Замисляли ли сте се, че често попадате в капана на планирането, без да спрете и да помислите какво всъщност ви се е случило? В края на деня седнете и помислете за действията си, за отношението си спрямо околните. Имаше ли нещо, което ви беше трудно или лесно? Успяхте ли в нещо? По-добре ли се чувствате, след като сте изпълнили даден план? Запитайте се какво е трябвало да направите, а не сте? Какво сте направили грешно? И го подобрете на следващия ден. Не изпадайте в обвинения, научете се да се самоуспокоявате, защото никой друг няма да го направи за вас по-добре от самите вас. Научете се да си прощавате за грешките. Не се критикувайте, а мислете как следващия път да бъдете по-добри. 

Ще завърша с нещо кратко, защото мъдростта не се крие в многото обяснения и разяснения. 

Ако искате да бъдете обичани, обичайте.