5 начина да се научим да готвим вкусно

5 начина да се научим да готвим вкусно

Sharing is caring!

В живота на всеки един от нас настъпва моментът, когато се налага сам да си приготвя храната. Ученическите години са минали, студентските или са в разгара си или също са вече обърната страница, започвате работа, ежедневието ви става забързано. Вече не можете да си позволите да си купите нещо за хапване набързо, защото стомахът ви не го приема толкова радушно, както когато бяхте на 20. Щом ножът опре до кокала или иначе казано – когато ви се наложи да обработвате, кълцате, смилате, варите, задушавате, пържите и печете, се изправяте и пред следващото предизвикателство – рецептите. Въображението ви може да няма граници, но докато се научите да приготвяте и готвите храната си вкусно и питателно, ще мине известно време. В тази статия ще ви представя пет начина, които лично аз съм изпробвала по пътя към усъвършенстването в готвенето.

Естествено, първото, което ще се сетите, е да звъннете на родителите си. Започва се с въпросите – колко време да го варя този боб, какви подправки се слагат, колко яйца ми трябват за двойна доза палачинки. Те с особена охота ще ви отговорят, радвайки се, че вече се справяте сами и в тази област от самостоятелния живот. Хубавото е, че ако имат къща с градина винаги могат да ви пратят пресни продукти, но пък вече и най-малкия магазин в квартала предлага нужното разнообразие, тъй че няма да имате проблеми.

Вторият начин, който ми е известен, са готварските книги. Навярно в детските ви спомени се отличава рафтът с книгите с различни изрисувани на тях пити и печено месо, които майките ви разгръщаха бавно, докато си изберат рецепта. Истинска класика са бабините тефтери, писани преди 20-30 години, в които има рецепти за сладка и компоти, от най-лесните мекици до най-сложната за приготвяне домашна торта. Определено рецептите на баба са една златна мина за развитие на кулинарните ви умения.

В духа на книгите и тефтерите ще спомена и осъвремененият им варинат, а именно Интернет. В момента е пълно както със всякакви кулинарни сайтове, поддържани от няколко души, в които може просто да гледаш, така и сайтове, в които сам може да впишете рецептата си. Популярни са също така и кулинарните блогове, в които даден любител или професионалист споделя рецептите си. Хубавото на блоговете са всички тези снимки на приготовлението – от продуктите до крайното ястие. Така няма как да сбъркате, ако следвате точно указанията. Още по-прекрасна е обратната връзка с притежателя на блога, в която да ви се отговори ако не сте разбрали на колко лъжици са равни 200 грама брашно и подобни.

Четвъртия начин, по който може да се научите да станете от кулинар с две леви ръце в що годе добър, а защо не и отличен готвач, са телевизионните предавания. Преди 10 години най-популярен беше Ути Бъчваров, тогава навлизаха и този стил предавания. Така реално виждате как се приготвят ястията, ако снимки в интернет не са ви достатъчни. А и не е задължително да се ограничавте в българско предаване. Да не говорим, че във всяка по-голяма верига магазини може да намерите абсолютно всичко необходимо за изтънчените рецепти, които ни представят в телевизионните предавания.

Ако все пак нито един от гореизброените начини не ви допада и сте инат или човек на риска, който не иска да взима пример, може да се впуснете в авантюрата на експериментирането. Отнема два пъти повече време и все някога ще ви се наложи да се посъветвате за дреболия – дали босилек или риган, бяло или червено вино за рибата.  Но пък удоволствието от това да сготвите вкусно, без да ви се представя наготово било то в кулинарно предаване или в готварски сайт, е несравнимо. Новаторството в кухнята отваря нови врати за вкусовете и ароматите и е едно несравнимо преживяване за вашия стомах, било то в хубавия или лош смисъл, в зависимост колко ще посмеете да рискувате.

А вие по кой начин се научихте да готвите? 🙂

8701289-couple-de-cuisiniers-dans-la-cuisine-occup-e-cuisiner-un-repas