Coherence - объркващ представите филм

Coherence – объркващ представите филм

Sharing is caring!

Също като “Перфектните непознати”, за които писах в преден пост, този филм предлага познатия сюжет със събиране на няколко двойки на безобидна вечеря. Но вечерта никак не е безобидна. Оказва се, че комета минава в близост до Земята, но последния път, когато това се е случило, не е станало нищо необичайно и притеснително. Една от жените на вечерята споделя интересни факти за Тунгуския метеорит, който навлиза в атмосферата над Сибир и в резултат на голям взрив всички дървета в радиус от 2000 км са повалени.
За радост във филма не се случва нищо подобно. Единственото странно е, че мобилните телефони губят обхват. И това е странно само в началото. След това целият филм се превръща в една неразплетима мистерия. Токът угасва. Чува се странно тропане по вратата. Двама души излизат да видят кой е почукал. Бавят се близо час. Когато се връщат, казват нещо много необичайно – че са видели себе си и приятелите си, с които са заедно на вечеря, но в друга къща.
Може би филмът се е опитал да намеси квантовата физика и вероятността за съществуване на безброй реалности. Тяхното преплитане и объркване се получава именно заради влиянието на кометата. В крайна сметка не става ясно. Но за по-заинтересованите фенове има редица статии на английски с предположения кой от коя реалност е, как става размяната на различните личности от различни реалности и в крайна сметка дали тези, които са излезли извън къщата, са същите, които се връщат в нея?
Ето един примерен пост за различните ситуации – http://www.thisisbarry.com/single-post/2017/02/05/Coherence-2013-Movie-Plot-Ending-Explained. Ако се задълбочите по темата, може би ще намерите и по-интересен отговор.

https://www.youtube.com/watch?v=kxAOewNzz-8