Maggie's Plan - когато разумни хора взимат неразумни решения

Maggie’s Plan – когато разумни хора взимат неразумни решения

Sharing is caring!

За филма прочетох в lunatic.bg  Звучеше като комедия, та отначало ми беше трудно да се реша да го гледам, но само заради Итън Хоук (мой голям любимец) се навих. Сценарист на филма е Ребека Милър, която също така пише съвременни романи и е сценарист и режисьор на редица филми. Това е първият филм с нейна намеса, който гледам.
Човекът, писал статията в lunatic е напълно прав, че това е удиалънски филм без Уди Алън. Кинолентата е приятна, с доза хумор, с абсурдни ситуации и с малко сериозни теми за размисъл. Като тази тема – да поемеш сам отговорност за решенията си, да вземеш цялото бреме върху плещите си с усмивка и да си сигурен, че ще се справиш. Това е, което желае Маги – да използва донор на сперма, за да забременее и да отгледа сама детето си. Избранникът й е чаровен тип, чийто бизнес е продажбата на кисели краставички. Можете ли да си представите Травис Симел (или Рагнар от “Викинги”) да продава краставички със смешен фес и идиотскта усмивка. Аз не можех, докато не видях филма. Чарът му обаче и леката идиотска и лудешка усмивка му печелят точки каквато и роля да заеме.
Маги се запознава с нов учител в училището, в което преподава. Женен, нещастен и изпитващ затруднения по писането на новата си книга, Джон прекарва много време в разговори с Маги. Колко по-лесно може да се влюбиш – логичното продължение на часовете, прекарани в една компания води Джон до апартамента на Маги точно сутринта, в която тя си “инжектира” спермата на своя приятел. Той се спуска в краката й и я моли да остане да спи при нея. Знаете ли какво е един мъж да те моли с цялата си любезност, с всичките си страхове, с цялото умиление на света. Случвало ми се е и няма как да устоиш на една такава молба. Джон е като малко дете в краката на Маги, а Маги е една бъдеща майка, която решава да се погрижи за него. Заедно с това като опашка идват и децата му от брака му – тийнове, които изглеждат спокойни в компанията на новата жена на баща си. Жена, която вместо самотна майка се оказва с голямо петчленно семейство в дома си.
Комедията не свършва дотук. Колебания отново се загнездват в главата й, когато като една истинска майка разбира, че “детето” Джон, което е имало нужда от подкрепа и разбиране, всъщност не е напълно нейно. Джон, който е имал нужда от подкрепа, разбиране и ласки, всъщност не може да се откопчи от поддържането на връзка с вече бившата си жена, навикът да споделя с нея си остава. Маги отново е тази, която ще поеме контрол над ситуацията. Точно до момента в края на филма, в който Травис сладко й се усмихва и тази усмивка я удря като с мокър парцал. Останалото ще оставя на вас.