Mary Shelley - историята на авторката на "Франкенщайн"

Mary Shelley – историята на авторката на “Франкенщайн”

Sharing is caring!

След като бяха екранизирани историите на Алън Милн и Силвия Плат, се появи и филм за Мери Шели – автор на “Франкенщайн”. Не съм чела книгата и бегло имам идея за какво се разказва. Филмът обаче много малко засяга темата конкретно за сюжета на произведението.
Акцентът по-скоро е насочен към вътрешния свят на Мери и нейната идея да следва копнежите на сърцето си. Мери е отгледана от баща си и доведената си майка, след като нейната родна майка загива след раждането на момичето. Мери израства заедно със сестра си. Баща й притежава малка книжарница, която трудно издържа семейството. Възпитана под зоркия поглед на баща си, тя успява да успокои самотата си и липсата на родната си майка чрез четенето на книги. Любовта й към книгите се пренася към един поет, който я омайва с думите си и желанието си да избягат заедно.
Едва на 16 години и развълнувана от промяната, която й предстои, Мери, заедно със сестра си и известният Пърси Шели, заминават да живеят в неугледен дом, но притежаващи пълната си свобода и готови да я използват, за да творят.
Разбира се, животът с човек на изкуството се оказва не толкова разумен на моменти. Словесните пререкания прерастват в неразбиране. И двамата влюбени смятат, че няколкото поетични излияния са достатъчни, за да може другият да разбере целият смисъл на отдаването.
След загубата на едно бебе и не толкова романтично прекараното време в палата на лорд Байрон Мери, на 18-годишна възраст, написва своя първи роман “Франкенщайн или съвременният Прометей”. Нейната сестра го описва като “произведение, като никое друго, което така добре да представи самотното съществуване”.
Мери Шели, макар и изпитваща гняв към Пърси Шели заради това, че му се е доверила да избяга с него, в крайна сметка осъзнава, че именно това приключение я е вдъхновило да успее да вдъхне живот на произведението си.
“Франкенщайн” ще бъде в списъка ми за бъдещи четива, който доста набъбна напоследък.