Perfetti sconosciuti - Перфектните непознати

Perfetti sconosciuti – Перфектните непознати

Sharing is caring!

Филмът е италиански. Често има хора, които не понасят филми с различен от английския говор. Но пък те пропускат страшно много, защото европейското кино не спира да доказва, че прави смислено кино, без да е необходимо да влага пари в ефекти, за да привлече повече зрители.
“Перфектните непознати” ми напомни за любимия ми филм “The man from earth”. Но си приличаха само по това, че действието се развива в една стая, в разговори между няколко възрастни, които изпадат в неловко положение. “Перфектните непознати” е отчасти комедия, отчасти драма. Трагедията на новия век, когато нищо не може да остане скрито и когато си достъпен чрез мобилните си устройства от почти всяка точка на света. Няколко семейни двойки се събират на вечеря, като предполагат, че ще мине в шеги и закачки, претопена във вкуса на отлежало вино и ястия, сготвени от опитен готвач. На масата присъстват психолог, пластичен хирург, младоженци, още една двойка, които на пръв поглед изглеждат щастливи и необезпокоявани от тежестта на дългогодишната си връзка и не на последно място мъж, който е пропуснал да доведе половинката си.
Какво се случва, когато решават да “извадят” картите на масата и решават да си направят социален експеримент. А той е следният. Всеки оставя телефона си на масата и чете всеки смс или отговаря на всяко обаждане на високоговорител пред останалите. В началото е забавно, докато не започва да става неловко. Започват да се разбулват мръсните тайни на тези дългогодишни приятели, извънбрачните им връзки и какво ли още не.
В края на филма безобидната игра се превръща в размяна на обиди, в съмнения в собствените приятели, в липса на доверие помежду им. Един от най-силните моменти е в последните минути, когато непридруженият от жена приятел избухва, че предпочита да не споделя нищо от личния си живот щом получава грозни нападки и подигравки от смятаните от него приятели.
Филмът НЕ е за губене на време, а е увлекателен, заковаващ, неочакван.

https://www.youtube.com/watch?v=f7TahC1Upgw