Stronger - още една отлична роля на Jake Gyllenhaal

Stronger – още една отлична роля на Jake Gyllenhaal

Sharing is caring!

Джейк ми става все по-симпатичен със всеки следващ филм. Мисля, че дори няма роля, в която да ме е разочаровал, освен един филм от началото на 2000 година или малко преди това, но там просто историята беше семпла и не предполагаше да имам големи очаквания.
“Stronger” е силно заглавие по истински случай, разказващо спомените на Джеф Боумън, обикновен млад мъж, който присъства на маратон по бягане. Там, на финалната права, през 2013 година, той чака своята приятелка да прекоси финала. Но какво се случва, когато две бомби гръмват в рамките на 20 секунди, убиват четирима души и раняват десетки. А Джеф е един от тях.
Събужда се в болница, а най-добрия му приятел му споделя, че е преживял експлозия и е загубил двата си крака. И макар цялото му семейство и всички близки да са до него в този труден момент, психическата травма, която главния герой преживява, не може да бъде излекувана от никой друг, освен от самия него. Приятелката му, Ерин, е неотменно до него. Майка му също. Между тях възникват редица спорове. Майката иска да представи сина си пред целия свят като герой, а той самият чувства, че е просто оцелял в нелеп инцидент и не иска цялото внимание да се струпва върху него, като че ли е някаква заслуга. Спорът между майката и жената си остава между тях, докато Джеф се опитва да се пребори със самосъжалението, което струпва върху себе си и с очакването всеки друг да е до него само от съжаление. Цялото му поведение сочи към подобно отношение към него. И макар да полага усилия за възстановяването си, едва когато остава сам и изоставен, когато сам трябва да поеме в ръцете си отговорността за собственото си съществуване и здраве, той намира сили да се изправи отново на крака с помощта на изкуствени такива, да извърви няколкото крачки към любимата си и в крайна сметка да продължи силен и осъзнат живота си.
По време на “пробуждането” от съжалителното поведение, Джеф разбира, че той не е герой , защото е направил нещо необикновено, а защото въпреки трудностите да живее с недъг, той всъщност е подбудител. Среща много хора, които освен че споделят своята лична тъга с него, му казват колко много той им напомня на техни близки, които са изгубили в нелепи обстоятелства.
Филмът ще се хареса не само на почитателите на Джейк Джиленхол, но също и на тези, които обичат пресъздаване на реални събития, както и на онези, които обичат да виждат силата на човешкия дух, която се пробужда в сломения поглед.