Sylvia (2003) - краткият живот на една поетеса

Sylvia (2003) – краткият живот на една поетеса

Sharing is caring!

Навярно сте чували за Силвия Плат и популярната й книга “Стъкленият похлупак”. Мисля, че е единствената преведена на български, но може и да греша. Силвия Плат е поетеса, която живее твърде кратко за таланта, който притежава. Преживяла един опит за самоубийство, тя се запознава с поета Тед Хюз в колежа. Омъжва се за него и двамата имат две деца. Но популярността на Хюз е всеизвестна, докато след децата Силвия попада в застой на творчеството си. В биографичния филм дори има сцени, в които тя дни наред сяда зад пишещата машина и единствения резултат е да смачква напечатаното на листа или да го остави напълно празен. В същото време съпругът й печели редица награди за поезия.
Думите са техния живот и те заедно проявяват нужното уважение към тях. Мисля си, че в своя мрак те успяват да намерят пристана, на който и двамата биха били щастливи. Но нишката някак си се къса някъде по средата. Силвия в своето отчаяние, че не може да се отдаде напълно на света, в който иска да бъде погълната – този на поезията – изпада в отчаяние. Честите отсъствия на съпруга й, славата му, успехите му, все повече я принизяват към обикновена личност, а не творец. През целия филм се усеща как зад усмивката й се крие разочарование и непреодолима тъга по нещо изгубено. Тя пита Тед къде да търси забравеното си вдъхновение, а той я подсеща, че то е именно в нея, че самата тя трябва да си служи като вдъхновение. Именно тъгата е най-добрия съветник за един поет. Няма как да обясня колко красиви думи могат да се родят изпод тежестта на отчаянието.
За съжаление Силвия Плат не успява сама да пребори тежките облаци, надвиснали над главата й. Един ден слънцето престава да изгрява за нея, когато слага край на живота си. Съпругът й я е напуснал и последната му среща с нея може би е била последната й спасителна сламка. Но и тя потъва с тежкото му откровение, че вече се е отдал на новото си семейство.
Не съм чела Силвия Плат, макар че ми се иска.  Филмът отлично е уловил детайлите, които съпътстват ежедневието на човек с депресия.