The Belko Experiment - много шум за нищо

The Belko Experiment – много шум за нищо

Sharing is caring!

Филмът е от 2016 година. Изтеглих го с надеждата да ми покаже нещо различно. Най-вече ме привлякоха думите в описанието “социален експеримент”. Е, социален експеримент може и да е имало, но се изгуби в литрите кръв, ужаси и убийства.
“Белко” се оказва голяма фирма, която помага американски служители да бъдат назначавани по целия свят. Странното е, че сградата на фирмата се намира извън града, строго охранявана е. Офисите изглеждат прилично, тук-таме показват различни взаимоотношения между хората, за да може зрителя да си избере любимци, които да се моли после да оцелеят.
Сюжетът започва с един обикновен работен ден, докато не се обажда глас, който казва, че служителите имат няколко часа 30 от тях да бъдат убити, иначе ще бъдат убити 60. Много странно??? Никъде не се спомена по време на целия филм с каква цел се прави това. В началото сред хората се появиха теории, че това е просто шега, за да наблюдават реакциите на служителите. Но когато изгърмяха две-три глави, се разбра, че играта всъщност е реалност и гласът предрича много смърт.
Започват да се оформят групички. Веднага си личи кои мъже са лидери, защото успяват да обединят с различни доводи хора около себе си, с които да са екип и да си помагат взаимно. В крайна сметка доста глави изгърмяха и то не заради друго, а защото се оказа, че служителите имат чипове в главите, които гърмят…
Сигурно социалният експеримент се е състоял в моралния отговор на зрителя кой заслужава да живее. И сценаристите не пропускат да дадат различни варианти – всеки, който има деца под 18 години, или който не е твърде стар. Все изтъркани клишета.
След всички сцени на разстрел, бягства по коридори и асансьори, в мазета и по покрива накрая една фрапираща сцена показва, че това не е единствения случай на такъв експеримент. Но кой, защо и как го е осъществил си остана тайна. Разбира се, зрителят може да изпадне в крайности, че правителството си играе с обикновените работници както реши, че в крайна сметка винаги има откъде да ни наблюдават и контролират и подобни. Според мен ако сценаристите се бяха постарали да дадат адекватно обяснение извън клишетата, филмът можеше да си заслужава. Иначе си остава просто безмислени стрелби и кръв.