The child in time - загуба и надежда

The child in time – загуба и надежда

Sharing is caring!

Филмът разказва неописуемата болка от загубата. Създаден по книгата на Иън Макюън със същото заглавие, той ни пренася в семейството на Стивън и Джули и четиригодишната им дъщеря Кейт.
Едно неочаквано събитие, познато на почти всеки родител по света, преобръща живота на двамата. Кой не си спомня момент с малкото си дете, когато за миг го изгуби от поглед и после отчаяно го търси в тълпата, паниката нараства, страхът нараства, ужасът добина неописуеми размери. После всичко се успокоява, когато малкото човече просто се е скрило или си играе необезпокоявано далеч от взора.
Какво се случва обаче ако отчаяното търсене не постига резултат? Във филма е описан точно този сценарий. Стивън излиза с Кейт в голям магазин на пазар, на касата й споделя да го изчака и в следващия миг изчезва. Светът придобива отчайващо големи размери, когато не можеш да откриеш четиригодишното си момиченце.
Зрителят вижда как героят му чувства отвратителната вина от загубата, отговорността да я търси го вглъбява дотолкова, че вече не забелязва нищо около себе си. Търсенето се превръща във фикс идея, която го отдалечава от съпругата му. Нейното страдание във филма обаче не е описано по унищожителния начин, по който то е представено в личността на мъжа й. Тя по-скоро се затваря в себе си, изнася се от дома им и заживява в последната къща на малко селце, до брега на морето. Явно там намира мир и спокойствие.
Животът продължава, докато една година по-късно двамата разделени съпрузи не започват да се срещат пак, в началото само като приятели. Пътят, който извървяват заедно, е труден, но надежда винаги има. И макар и двамата да страдат по загубата на малкото си дете по различен начин, и двамата намират път един към друг.
Това ми напомня на една статия, в която четох, че когато двама души се съберат, тяхното дете не е центъра на света им. То се е появило заради тях – а не те са се събрали заради него. Което само по себе си значи, че ако двама души се обичат, обстоятелствата могат да са пречка за известно време, но накрая отново ще съумеят да изграждат още. И още.
Филмът имаше и някои интересни моменти, описващи съвпаденията, които се случват в живота. Малките, загадъчни подсказки от съдбата, които винаги те замислят, че не всичко е случайно, че животът не е само хармоничната подредба на частици, но има и висша намеса.
Насладете се!