The Crown - сериал за кралица Елизабет Втора

The Crown – сериал за кралица Елизабет Втора

Sharing is caring!

Покрай шума около наградите Еми, сериалът The Crown, засега само един сезон, ми се стори изненадващо увлекателен. Досега не съм се интересувала от кралското семейство. Като цяло ми звучи превзето в съвременния свят да има крале, кралици и империи. Най-смешно и едновременно тъжно е как Южна Корея е управлявана от Ким Чен Ун, който заблуждава и ограничава цял един народ и никой не може да направи нищо по въпроса. И с кралицата на Англия историята ми звучи леко нелепо, когато се счита, че уж живеем в свободен свят. За кралското семейство съм чувала само конспиративни теории, особено след смъртта на принцеса Даяна през 1997 година. Може би наистина има неразкрити тайни.
Сериалът представя ранните години от царуването (дано е правилната дума) на кралица Елизабет. На завидните 91 години, тя все още е на престола, като се предполага, че след смъртта й синът й принц Чарлз ще я наследи. Дори наскоро ми попадна статия, в която подготвят церемонията по погребението й. Явно вече намирисва на смърт от кралския двор.
Сериалът беше изключително интересен почти през цялото време. Като се започне от “помазването” на съпруга й, който тя сама си беше избрала – човек от не много известна гръцка фамилия. Двамата си прекарваха много добре заедно – на пътешествие в Африка изглеждаха като безгрижни млади влюбени, докато кралят не се разболя и не почина. От младо момиче Елизабет трябваше да слезе от самолета в Англия като кралица. Самата титла предполага и подсказва известна доза зрялост. Интересна беше трансформацията й. В течение на филма се виждаха промените, които настъпват в отношението й към най-близките й хора. Баба й, която не след дълго се спомина също, я посъветва да поставя Кралството на първо място, защото е дори преди семейството.


Елизабет наруши доста обещания, унижи мъжа си, разруши личния живот на сестра си. Актрисата, която играе ролята й – Клеар Фой, наистина успява да пресъздаде този студен образ на властимащия. Макар и често да се колебае, Елизабет в крайна сметка винаги взима решенията, които съветниците й, премиерът и високопоставени лица й дават. В течение на историята се разбира, че макар и кралица, нейната дума не е последна. Доста тъжно. Въпреки цялото уважение и почести, тя е длъжна да следва традицията. Всяко кривване встрани и всеки индивидуален подход са способни да съборят основите и да разклатят империята. За това също се дават редица примери. Зрителят може би симпатизира повече на сестра й, която е естествена,емоционална и истинска в реакциите и поведението си. Кралицата е като куклата на конци, която трябва да носи корона, да маха с малката си ръка на народа си и да прекарва времето си в официални разговори, приеми и подписване на документация.
Сериалът си заслужава, ако обичате да виждате съвременно пресъздадена история. Надявам се и да е исторически коректен.