The wizard of lies

The wizard of lies

Sharing is caring!

Първо да кажа, че обичам филми по действителен случай. Този ме грабна, защото не беше свързан с екшън, престрелки и т нат. Става дума за най-голямата финансова пирамида в света, която срива икономиката през 2008-2009 година. Всички сигурно помнят и кризата оттогава.
Филмът е добре направен. Мисля, че можеше още да се желае относно по-драматичното разкриване на отношенията между жената на Бърнард Мейдоф.
Човекът си е направил собствена инвестиционна фирма. Внасял е пари на богати хора, милиони и милиарди долари. Във филма се споменава, че в неговата фирма има нещо съмнително, защото докато отчетите на останалите вървят нагоре и надолу, линията на неговия просперитет се движи само нагоре. Световната финансова криза от първото десетилетие на 21 век оставя своя отпечатък и върху него, когато много от инвеститорите искат да си изтеглят вложените пари. Какво се оказва, когато всички документи се оказват подправени, фалшиви? И всъщонст всички внесени пари са били използвани за лични облаги? И защо никой не е успял да види измамата толкова години?
Семейството на Бърнард дори не е предполагало за случая. Двамата му сина са изумени. Не знаят къде да се скрият от непрекъснатите медийни нападки. Всички хора, засегнати или не, смятат, че цялото семейство е било замесено. Това довежда двамата млади мъже до крах – единият се самоубива, защото не може да понесе, че ще носи до края на живота си бремето на син на измамник. Другият син се разболява. И умира няколко години по-късно.
А съпругата? Съпругата изгубва единствената опора в живота си, единствения човек, който й е бил приятел, съпруг, баща на децата й.
Най-интересно е безразличието, с което Бърнард приема цялата ситуация. Освен личната изгода, лъжите и измамите, той изглежда безскрупулен, без ценности, без да се интересува как действията му ще се отразят на ограбените хора и на семейството му. Признава се за виновен, но като че ли не осъзнава вината си. Не се усмихва, но не се и терзае. Един същински социопат.