Wind River - трилър със смразяващи елементи

Wind River – трилър със смразяващи елементи

Sharing is caring!

Действието се развива на територията на резерват на местни индианци.  Младо момиче е в беда. Филмът започва със смразяваща не само заради обстановката (сняг, нощ, предполагаеми много ниски температури), но и заради момичето, което тича в нощта босо през снега. Може би това бягство би й донесло спасение, може би това са последните стъпки към избавлението. Ако смъртта е също един вид изход, то тя пристига, нежелана, но прекъсваща болезнения бяг.
Тялото на момичето е открито от местен ловец. Естествено, като във всеки американски филм, се намесва и ФБР в лицето на млада жена. Тя започва своето проучване с помощта на тамошната полиция и неофициално с помощта на ловеца Кори Ламбърт. Притежаващ духа на преследвач и способността да забелязва и дребните детайли, Кори успява да помогне на Джейн (агентката от ФБР) да проследи по-обстойно пропуските на полицията. Двамата почти провеждат неофициално собствено разследване. Отчасти това доста си противоречи със строгостта, с която съм свикнала да гледам как ФБР служителите си вършат работата. Да не говорим, че въпросната Джейн се оказа далеч по-емоционална, отколкото се предполага да бъде човек, който ежедневно следва да се занимава с убийства, престъпления, мъртви тела. Мисля, че това беше и слабата черта на филма. Другото, което не ми хареса, е че неофициалното разследване стана прекалено очевидно и агентката се остави емоциите да й позволят да остави правосъдието на Кори Ламбърт. Звучи недопустимо за човек, който трябва да следи и спазва закони да позволи на друг да си отмъщава за личните си проблеми.
Зад цялата история с двете млади убити момичета, за които се разказваше във филма – едната дъщеря на Кори – също имаше хлъгзави за зрителя факти. Като например твърдението на родителите им, че са се доверили на дъщерите си, но след това са съжалили, че не са съобразили какви опасности могат да ги грозят. Разбира се, вината не е в родителите, но мъката им ми изглеждаше леко пресилена или поне неестествена за избраните актьори.
Като цяло филмът държи в напрежение, историята е средно интересна, вероятно има и по-увлекателни филми на подобна тематика – смърт, отмъщение, облекчение. Но и този заслужава внимание, особено ако искате да се потопите в атмосферата на тишината и снега.